22 juni 2021
Geplaatst door Amy Bijsmans

Hilke de Vries is sinds 2015 betrokken bij de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp. De afgelopen jaren heeft zij hier als programmadirecteur met veel plezier aan gewerkt. Zo heeft ze zich onder andere ingezet voor de ontwikkeling van het park en het Lint. Kort geleden droeg ze het project over aan een collega. Voor ons de reden om haar te interviewen over de ervaringen van de afgelopen jaren.

Zichtbare verandering

Voordat er daadwerkelijk iets in het dorp gebeurde is er achter de schermen al veel werk verzet. Hilke: ‘Daar zat voor ons met name de complexiteit van de ontwikkeling. Als gemeente zijn we ontzettend afhankelijk van alle andere betrokkenen. Zo vroegen we ons regelmatig af of alles wel op tijd ging lukken. Is de A9 wel op tijd omgelegd, of loopt er iets uit? En wat betekent dit voor ons? Je bent constant aan het schakelen met verschillende partijen, maar dat maakt het ook ontzettend leuk.’  

Een van de eerste projecten waar Hilke bij betrokken raakte was het nieuwe ontwerp van het park en voorzieningengebied. ‘Ik weet dit nog goed, want het was een heel bijzonder moment voor het dorp. Dit was namelijk voor het eerst dat er voor de bewoners uit Badhoevedorp iets zichtbaar veranderde. Door een aanpassing van de dierenweide ligt de kinderboerderij nu midden in het park. Sporting Badhoevedorp (korfbal- en petanque) heeft nieuwe velden én een nieuw clubgebouw. De Rietveldschool krijgt naast het bestaande gebouw ook nieuwbouw. Door de aanleg van het nieuwe park en de veranderingen bij de sportclubs en kinderboerderij kan het hele gebied beter gebruikt worden.’

Het dorp aanhelen

De gebiedsontwikkeling van Badhoevedorp is vastgelegd in een masterplan. Een belangrijk doel is om het dorp weer aan te helen. ‘Waar voorheen de A9 het dorp door tweeën splitste, willen we nu één heel goed dorp van Badhoevedorp maken.‘ vertelt Hilke enthousiast.  

‘Een belangrijk onderdeel daarvan is om ervoor te zorgen dat je straks niet meer ziet dat er een snelweg dwars door het dorp liep. Om dat te bereiken moet wel eerst het halve dorp op de schop. Alles is namelijk nog gebouwd rondom de oude A9. Omdat ik het belangrijk vind dat we iets van de ontstane ruimte teruggeven aan het dorp, heb ik mij vanaf het begin echt hard gemaakt voor het Lint dat straks door het hele dorp loopt. Op de plek waar vroeger de auto’s raasden kun je straks als voetganger, fietser of skater genieten van het water en groen. Dat vind ik wel een mooie symboliek. Natuurlijk is het Lint ook bedoeld om ‘oud’ en ‘nieuw’ Badhoevedorp aan elkaar te verbinden.’ 

Goede samenwerking

Wat het volgens Hilke zo bijzonder maakt is dat er met veel verschillende partijen wordt samengewerkt. ‘We werken met verschillende marktpartijen en Rijkswaterstaat samen. Voor de ontwikkeling van Schuilhoeve zijn dat ook Schiphol en KLM. Dat maakt het heel erg bijzonder. In een heel vroeg stadium moet je al zekerheid hebben van alle partijen en ervan uitgaan dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. De goede samenwerking die er tegenwoordig is helpt daar wel bij. Daar moeten we ook écht in blijven investeren!’ vertelt Hilke.

Hilke vindt de gebiedsontwikkeling geslaagd als straks de enige herinnering aan de A9 het Lint is. ‘En als daar flink gebruik van wordt gemaakt! Verder hoop ik dat het écht één dorp wordt met meer leuke inwoners en (nieuwe) ondernemers en verenigingen. Uiteindelijk moet het voor iedereen een positief effect hebben.’